נסיוני כעורך תוכן כולל גם ביצוע מגוון רחב של משימות כתיבה שיווקית: כתבות תוכן שיווקי לפרסום באתרי חדשות ומגזין, טקסטים לאתרי חברות, פוסטים למדיה חברתית ועוד.
לפניכם אייטם תוכן שיווקי קצר המציג כמה מן היתרונות הגלומים בפלטפורמות מסחר בבורסה, שלא דרך הבנקים. את האייטם כתבתי עבור אחד מבתי ההשקעה הגדולים בישראל.
כל מה שצריך לדעת על מסחר עצמאי בבורסה
רשת האינטרנט, על כך אין מחלוקת, שינתה באופן דרמטי חלקים נכבדים מחיינו: האופן בו אנו מתקשרים זה עם זה, האופן בו אנו מבלים את שעות הפנאי, האופן בו אנו רוכשים מוצרים וכן הלאה. בתחום הפיננסים, כך היה נדמה לפחות, השינויים שחוללה מהפיכת המידע, היו דרמטיים מעט פחות, לפחות עבור המשקיע הפרטי.
בשנים האחרונות נראה כי גם שוק ההון מדביק את הפער ובאמצעות יכולות המחשוב ורשת האינטרנט משנה את פניו, בין היתר באמצעות פתיחת אפשרויות השקעה וניהול כספים רבות יותר ומגוונות יותר לציבור הרחב. קהל משקיעים אשר עד לזמן האחרון, נגישותו לאפשרויות אלה הייתה מוגבלת. הדוגמאות לשינוי זה רבות, החל מפלטפורמות מימון המונים והלוואות חברתיות אשר היקף הפעילות בהן הולך וגדל, ועד מטבעות דיגיטליים דוגמת ביטקוין.
שינויים המונעים בכוח הרשת, יש לציין, מתרחשים גם בתחומי הפעילות המסורתיים של עולם הפיננסים. הדוגמא המוכרת ביותר לכך היא כנראה אפיקי הבנקאות הדיגיטלית שהפכו נפוצים בשימוש. דוגמא נוספת מוכרת אולי מעט פחות, היא השינוי שחל בפעילות המסחר בבורסה וביתר דיוק הגדלת הנגישות של מסחר בורסאי זה עבור משקיעים קטנים ובינוניים, נגישות שיצרה אפשרויות למסחר עצמאי בבורסה גם למי שאינו משתייך חבר במעמד האלפיון העליון.
קל לשכוח, אולם עד לפני שנים לא רבות מרבית אזרחי ישראל אשר ביקשו להשקיע את כספם בבורסה עשו זאת באמצעות פקיד ההשקעות בסניף הבנק הקרוב למקום מגוריהם. דרך פעולה זו, במסגרתה העביר המשקיע הוראות קניה ומכירה לפקיד הבנק, מלבד היותה מסורבלת ואיטית, היתה כרוכה גם בתשלום עמלות בסכומים לא מבוטלים. מאפיינים אלו השתנו בתכלית השינוי עם כניסתם של פלטפורמות דיגיטליות אונליין, המציעות למשקיע אפשרות לסחור עצמאית בניירות ערך, מכל מקום ובזמן אמת, באמצעות המחשב/טאבלט/סמארטפון האישי שלהם.
במסגרת הפלטפורמות המוזכרות לעיל יכול המשקיע הישראלי הממוצע לקנות ולמכור ניירות ערך בבורסה בתל אביב או בבורסות זרות בכל עת משעות הפעילות. בישראל פועלות כיום מספר פלטפורמות המאפשרות סחר עצמאי בניירות ערך, האמינות והנוחות בהן מופעלות מן הסתם על ידי גופים גדולים ומוכרים בשוק ההון, ברובם בתי השקעות, דוגמת חברת מיטב דש טרייד, מבית קבוצת מיטב דש המוכרת.
מסחר עצמאי, איך זה עובד?
מרבית הפלטפורמות האינטרנטיות בישראל המציעות סחר עצמאי בניירות ערך, דורשות מן המשקיע הפקדת סכום כסף ראשוני בעת הקמת החשבון. גובה הסכום הנדרש משתנה בהתאם לסוגים שונים של מסלולי ההשקעה ובהתאם לאופי פעילות המסחר המתוכננת, אך לרוב נע סביב כמה עשרות אלפי ₪. לאחר הפקדת הסכום הנדרש וחתימה על המסמכים המשפטיים הנדרשים, מקבל המשקיע לידיו פרטי זיהוי (שם משתמש, סיסמה וכו') המאפשרים לו גישה ישירה למערכת המסחר ולמעשה הדרך לביצוע השקעות באופן מיידי פתוחה בפניו.
מלבד המיידות בביצוע פעולות המסחר, יתרון נוסף המאפיין את המסחר העצמאי הוא עמלות נמוכות יותר, ובמקרה זה, בדומה לפעולות צרכניות אחרות, מומלץ לבצע השוואת מחירים בין בתי ההשקעות השונים.
עצמאי בשוק ההון? לא לכולם
חשוב לציין, העובדה כי הטכנולוגיה מאפשרת לנו פעילות שלא הייתה זמינה עבורנו בעבר, אינה אומרת בהכרח כי עלינו לנצלה. אמירה זו נכונה שבעתיים כשאר הדבר נוגע לניהול כספיכם וביטחונכם הפיננסי. ביצוע השקעות בניירות ערך מצריך ידע, נסיון ומקצועיות (וגם מזל לא יזיק) ומומלץ שלא לקיימו על בסיס ניחושים, שמועות או גחמות רגעיות.
בהקשר זה ראוי לציין כי חלק מבתי ההשקעות מציעים כלים שונים על מנת לסייע לכם בקבלת החלטות: סקירות שוק, ניתוחים כלכליים, גרפים, דיווחים חדשותיים שוטפים מהעולם הפיננסי ועוד. אולם גם בהינתן רשימת כלי עזר זו, במידה ואתם חשים כי אין ברשותכם את הידע הדרוש לביצוע השקעות באופן מושכל ורציונלי, האופציה להשקעה בבורסה באמצעות איש מקצוע (מנהל השקעות, יועץ השקעות וכדומה) עדיין פתוחה בפניכם.