עין לציון צופיה

"עין לציון צופיה" הוא פרויקט תוכן המבקש לשקף בצורה בלתי אמצעית את מגוון העמדות המתקיים ביהדות התפוצות בנוגע למדינת ישראל. במסגרת הפרויקט הוצג שאלון זהה לחברי קהילות יהודיות ברחבי העולם ובו התבקשו לנסח את עמדותיהם בנוגע למדינת ישראל ובהתייחס לסוגיות שונות. לפניכם תשובותיהם

וילמוס סיקלוסי, נשיא הקהילה היהודית בזאלאגרסג, הונגריה

וילמוס סיקלוסי, נשיא הקהילה היהודית בזאלאגרסג, הונגריה

"למדינת היהודים יש חשיבות אדירה. ישראל ויהדות התפוצות הם שני בנים לאותה אם, אך הדבר מדגיש גם את חשיבות יהדות התפוצות, בלעדיה העם היהודי ידמה לענק אשר אחת מזרועותיו חסרה."


המרואיין: וילמוס סיקלוסי (Vilmos Siklósi), החל משנת 1995 מכהן כנשיא הקהילה היהודית בזאלאגרסג, עיר במערב הונגריה. סיים את לימודיו האקדמיים באוניברסיטת בודפשט בשנת 1947. פנסיונר.

העדויות הראשונות להתיישבות יהודית באיזור זאלאגרסג מתוארכות לעשורים הראשונים של המאה ה-18. במרוצת השנים לאחר מכן גדל מספר היהודים באיזור אשר התארגנו במסגרת קהילתית מוסדרת אשר כללה מוסדות קהילה לניהול החיים היהודיים בעיר (בית קברות, בית כנסת וכו'). בשנת 1944 עמד מספר התושבים היהודים בעיר על כ-1,070. במלחמת העולם השנייה כונסו יהודי זאלאגרסג (והסביבה) לגטו ובהמשך נשלחו לאושוויץ, מרביתם של אלה נרצחו במחנה ההשמדה. רק 100 מתושבי העיר שבו אליה בתום המלחמה והחלו במלאכת שיקום הקהילה. בשנים הבאות הלכה והדלדלה הקהילה היהודית בעיר וכיום היא מונה כמה עשרות איש בלבד.


איזו חשיבות יש לדעתך, אם בכלל, לקיומה של מדינה יהודית, עבורך אישית ועבור היהודים בעולם ככלל?

"למדינת היהודים יש חשיבות אדירה. ישראל ויהדות התפוצות הם שני בנים לאותה אם, אך הדבר מדגיש גם את חשיבות יהדות התפוצות, בלעדיה העם היהודי ידמה לענק אשר אחת מזרועותיו חסרה."

האם אתה חש מחויבות להבטחת קיומה של מדינת ישראל?

"כן."

האם אתה חש אחריות מוסרית למדיניותה ופעולותיה של ישראל (דוגמת האופן בו היא מנהלת את הסכסוך הישראלי-פלסטיני)?

"מובן מאליו שהמדיניות הישראלית משפיעה על הרושם שמתקבל אצלנו מהמדינה, לכן חשוב לנו מאוד לקבל אינפורמציה מישראל על המתרחש כדי לאזן את המידע החד צדדי שמתקבל בתקשורת."

להשקפתך, מהי השגיאה העיקרית שעושים ישראלים בהבנת מציאות חייהם של יהודים מחוץ לגבולות ישראל?

"הם כושלים להבין שאנחנו יהודים לא פחות מהם וכי למרות שאנו חיים מחוץ לישראל אנו מושפעים רגשית מן המציאות בישראל כאילו אנו חיים בה."

כיצד היית מתאר את מדיניותה של ישראל (באופן רשמי ובפועל) בנוגע ליחסיה עם יהדות התפוצות?

"לא מוצלחת כל כך. במקרה של הקהילה שלנו היו מספר סוגיות שבהן ביקשנו יותר סיוע מהממשל הישראלי ולא נענו. ב-1995 יסדנו ארגון בשם Beke–Shalom Baráti Társaság, אשר ללא פעילותו לא היתה כלל פעילות קהילתית יהודית בזאלאגרסג. ישראל והארגונים הקשורים בה צריכים לסייע בכך יותר."

להשקפתך האם יש למדינת ישראל מחויבות להגן ולסייע לקהילות יהודיות במצוקה?

"כן, בכל האמצעים העומדים לרשותה."

האם ביקרת אי פעם בישראל?

"כן, אני עושה זאת לעתים קרובות."

במידה ותייר ישראלי יגיע לעיר מגורייך איזו חוויה/אתר אסור לו להחמיץ?"לטייל בנופי הטבע בעיר, לבקר במוזיאון המקומי, באנדרטאות לזכר הקהילה היהודית ולחוות את המוזיקה והמחול ההונגריים."

דבר מה שתרצה להוסיף?

"ישראל ויהודי התפוצות הם אומה אחת ועליהם לראות זאת כך באותו אופן כל הזמן."

ראיונות נוספים

דילוג לתוכן