"למרות שבאופן רשמי ישראל כוננה מספר ועדות ומוסדות על מנת לטפל ביחסה עם יהדות התפוצות, אני חושבת כי בפועל יש לישראל עוד עבודה רבה בעניין זה."
המרואיינת: רנה דיין-שבות (Renée Dayán-Shabot), מנכ"לית Tribuna Israelita מכון מחקר המופעל על ידי הקהילה היהודית במקסיקו וסגנית נשיא הקונגרס היהודי העולמי (WJC) המייצגת את קהילות צפון אמריקה.
נולדתי במקסיקו סיטי אולם סבי וסבתי הגיעו למקסיקו מסוריה במהלך המאה ה-19. סיימתי לימודי תואר ראשון בתקשורת ולימודי תואר שני בלימודי יהדות. אני חשה מחויבות עמוקה לקהילה היהודית ועל כן מילאתי תפקידים שונים כאשת מקצוע וכאשת ציבור, במספר מוסדות של הקהילה.
איזו חשיבות יש לדעתך, אם בכלל, לקיומה של מדינה יהודית, עבורך אישית ועבור היהודים בעולם ככלל?
"קיומה של ישראל הוא ללא ספק בעל חשיבות גבוהה. היא משמשת כמרכז הרוחני של החיים היהודיים. יש לנו קשר עמוק עם ארץ ישראל הנסמך על היסטוריה, תרבות, דת והזהות היהודית."
האם את חשה מחויבות להבטחת קיומה של מדינת ישראל?
"בהחלט. למעשה חלק גדול מן הפרויקטים אותם יוזם המוסד בראשו אני עומדת (Tribuna Israelita) מתוכננים על מנת להציג תמונה חיובית של ישראל ולהעלים סטריאוטיפים ודעות קדומות נגד ישראל ויהודים ככלל."
האם את חשה אחריות מוסרית למדיניותה ופעולותיה של ישראל (דוגמת האופן בו היא מנהלת את הסכסוך הישראלי-פלסטיני)?
"לא אחריות מוסרית, אבל אני מודעת לגמרי להשפעתה של המדיניות הישראלית על יהדות התפוצות."
להשקפתך, מהי השגיאה העיקרית שעושים ישראלים בהבנת מציאות חייהם של יהודים מחוץ לגבולות ישראל?
"כי לאירועים בישראל יש השפעה עמוקה על הקהילות השונות ביהדות התפוצות."
כיצד היית מתארת את מדיניותה של ישראל (באופן רשמי ובפועל) בנוגע ליחסיה עם יהדות התפוצות?
"למרות שבאופן רשמי ישראל כוננה מספר ועדות ומוסדות על מנת לטפל ביחסה עם יהדות התפוצות, אני חושבת כי בפועל יש לישראל עוד עבודה רבה בעניין זה."
להשקפתך האם יש למדינת ישראל מחויבות להגן ולסייע לקהילות יהודיות במצוקה?
"כן."
האם ביקרת אי פעם בישראל?
"כן, פעמים רבות."
במידה ותייר ישראלי יגיע לעיר מגורייך איזו חוויה/אתר אסור לו להחמיץ?
"להכיר את הקהילה היהודית ומוסדותיה, לבקר בבתי הכנסת, בבתי הספר במרכזים הקהילתיים וכן לבקר בעיר התחתית של מקסיקו סיטי ובפרמידות בטאוטיווקאן."