"באזרחים היהודים בישראל מוטמעת התחושה כי בידיהם הכוח לשלוט בגורלם באופן כל כך עמוק עד כי הם אינם מודעים כלל לאי הנוחות שהפעלת כוח פוליטי וצבאי מעוררת לעתים אצל יהודי התפוצות."
המרואיין: אלן ד. אבי (Alan D. Abbey) מנהל מערך תקשורת ואינטרנט, מכון שלום הרטמן. נולד בברוקלין, ניו יורק. בגיל 45 עלה עם משפחתו לישראל. מייסד אתר Ynetnews (אתר חדשות באנגלית מבית קבוצת ידיעות).
איזו חשיבות יש לדעתך, אם בכלל, לקיומה של מדינה יהודית, עבורך אישית ועבור היהודים בעולם ככלל?
"קיומה של מדינת ישראל הוא בעל חשיבות עצומה עבורי. בגיל 45 עם משפחה וקריירה בארה"ב, הגעתי לישראל על מנת להשתקע בה, מונע על ידי הרצון להיות מעורב ולתרום לעתיד העם היהודי."
האם אתה חש מחויבות להבטחת קיומה של מדינת ישראל?
"לחלוטין. עבודתי, אזרחותי הישראלית והשירות הצבאי בהווה ובעתיד של ילדי, מעידים, אני סבור, כי אנחנו מושקעים לגמרי בהמשך קיומה של המדינה."
האם אתה חש אחריות מוסרית למדיניותה ופעולותיה של ישראל (דוגמת האופן בו היא מנהלת את הסכסוך הישראלי-פלסטיני)?
"כן ולא. אני לא פוליטיקאי ואין בידי כוח פוליטי ישיר לכוון את פעולותיה של ישראל, על כן, על הפעולות הננקטות ביומיום על ידי המדינה, איני יכול לקחת אחריות. עם זאת על הפוליטיקאים שאנחנו בוחרים ישנה אחריות שכזו ובדמוקרטיה כוח השלטון מצוי בידי כל האזרחים. לדעתי פעולתה של ממשלת ישראל יכולה וצריכה להשתפר וערכי המסורת היהודית, ציונית וישראלית מחייבים אופן פעולה מוסרי מצידה של ישראל."
להשקפתך, מהי השגיאה העיקרית שעושים ישראלים בהבנת מציאות חייהם של יהודים מחוץ לגבולות ישראל?
"באזרחים היהודים בישראל מוטמעת התחושה כי בידיהם הכוח לשלוט בגורלם באופן כל כך עמוק עד כי הם אינם מודעים כלל לאי הנוחות שהפעלת כוח פוליטי וצבאי מעוררת לעתים אצל יהודי התפוצות."
כיצד היית מתאר את מדיניותה של ישראל (באופן רשמי ובפועל) בנוגע ליחסיה עם יהדות התפוצות?
"ישראל אינה מנהלת את יחסיה עם התפוצות בדקויות וברמת התחכום הנדרשים בעולם המודרני, במיוחד לאור העובדה כי כל קהילה שונה מרעותה. קריאות ריקות מתוכן לעלות ארצה, לצד תביעה לתמיכה ללא סייג בקו המדיני הרשמי של ישראל, הן אמירות שאינן מקובלות על יהודי התפוצות כחלק מהדיאלוג עם ישראל. כמו כן היעדר התמיכה וההבנה של ישראל למגוון הזרמים המתקיים בחיים היהודיים בתפוצות, במיוחד בנוגע לזרמים לא אורתודוכסיים, הם הרסניים למערכת היחסים עם יהדות התפוצות."
להשקפתך האם יש למדינת ישראל מחויבות להגן ולסייע לקהילות יהודיות במצוקה?
"כן, במובן של הפעלה ישירה של כוחה המדיני של ישראל ואפילו תמיכה צבאית, אבל גם במובן של תמיכה בזכותן של קהילות בתפוצות להמשיך לנהל את חייהן על פי המסורות שהתפתחו בהן, בהן אלה הכוללות מגוון זרמים והתאמת היהדות למודרנה."