עין לציון צופיה

"עין לציון צופיה" הוא פרויקט תוכן המבקש לשקף בצורה בלתי אמצעית את מגוון העמדות המתקיים ביהדות התפוצות בנוגע למדינת ישראל. במסגרת הפרויקט הוצג שאלון זהה לחברי קהילות יהודיות ברחבי העולם ובו התבקשו לנסח את עמדותיהם בנוגע למדינת ישראל ובהתייחס לסוגיות שונות. לפניכם תשובותיהם

אשלי ורנר

אשלי וורנר, חברת הנהלת איגוד הסטודנטים היהודים העולמי, סידני, אוסטרליה

"אני מרגישה שישראל תמיד תקבל אותי, פחות או יותר, אבל אני גם חושבת שישראל יכולה לעשות יותר עבור יהדות התפוצות, במקום לעסוק כל הזמן במה יהדות התפוצות יכולה לעשות עבור ישראל."


המרואיינת: אשלי וורנר (Ashleigh Werner, 1992), חברת מועצת איגוד הסטודנטים היהודים העולמי (WUJS), לשעבר מתאמת הפעילות הארצית באיגוד הסטודנטים היהודים באוסטרליה (AUJS). סטודנטית למנהל עסקים ואמנות ב-University of Technology Sydney. ילידת העיר סידני באוסטרליה ומתגוררת בה גם כיום.


איזו חשיבות יש לדעתך, אם בכלל, לקיומה של מדינה יהודית, עבורך אישית ועבור היהודים בעולם ככלל?

"היא יוצרת עבורנו מולדת- מקום אליו אנו יכולים לשאת את עינינו כאשר החיים בתפוצות נהיים קשים, מקום אשר הביקור בו מעורר ציפיה כדרך להתחבר באופן משמעותי יותר לזהות היהודית שלנו ומקום בעולם שבו תמיד נוכל להרגיש בבית."

האם את חשה מחויבות להבטחת קיומה של מדינת ישראל?

"כן ולא. מצד אחד- כן, כי זוהי המולדת הרוחנית של בני עמי. מנגד, לא ניתנת לנו זכות הצבעה בבחירות מכיוון שאין לנו אזרחות ישראלית, אז במובן זה אני מרגישה כאילו מחשבותי בנוגע למציאות הישראלית אינן בעלות תקפות או חשובות. אני מתקשה להגיד שאגן על מדינה שבה אין לי זכות להשפיע על עתידה, אלא אם אחליט להעתיק את מגורי אליה (צעד שבתור סטודנטית באמצע לימודי התואר, לא אפשרי עבורי). בכך אגב איני מחווה דעה שמצב זה הוא טוב או רע."

האם את חשה אחריות מוסרית למדיניותה ופעולותיה של ישראל (דוגמת האופן בו היא מנהלת את הסכסוך הישראלי-פלסטיני)?

"שוב, כן ולא. כן – כי בתור סטודנטית פעילה בקמפוס אוטומטית אני נדחפת לעמדה הזו. מצד שני, אם לא אסכים עם פעולותיה של ישראל, אשמיע את דעתי בעניין"

להשקפתך, מהי השגיאה העיקרית שעושים ישראלים בהבנת מציאות חייהם של יהודים מחוץ לגבולות ישראל?

"כי ליהודי התפוצות יש תפקיד חשוב באינטראקציה שהם מנהלים עם שכניהם הלא יהודים, ברחבי העולם. החיים בישראל הם כמובן בעלי ערך למדינה היהודית, אבל אתם גם צריכים אנשים בעולם שישפיעו על מדיניות ודעת קהל במדינות השונות."

כיצד היית מתארת את מדיניותה של ישראל (באופן רשמי ובפועל) בנוגע ליחסיה עם יהדות התפוצות?

"אני מרגישה שישראל תמיד תקבל אותי, פחות או יותר, אבל אני גם חושבת שישראל יכולה לעשות יותר עבור יהדות התפוצות, במקום לעסוק כל הזמן במה יהדות התפוצות יכולה לעשות עבור ישראל."

להשקפתך האם יש למדינת ישראל מחויבות להגן ולסייע לקהילות יהודיות במצוקה?

"כן, אם לנו, כיהודים הפזורים בעולם, יש מחויבות להגן על ישראל ועל היהדות, אז לדעתי למולדת היהודית צריך להיות אכפת מגורלו של כל יהודי באשר הוא נמצא. ישראל אינה נקראת 'מולדת הישראלים' אלא 'מולדת היהודים' , על כן היא צריכה להגן ולסייע לכל היהודים."

האם ביקרת אי פעם בישראל? ואם כן, כיצד תסכמי את רשמייך מהמציאות הישראלית?

"כן, פעמים רבות, גרתי בה למשך 6 חודשים, למדתי והתחרתי במשחקי המכביה (פעמיים), השתתפתי בועידת המנהיגות שהתקיימה בישראל וכן הגעתי לישראל לחופשות. אני אוהבת את ישראל. אני מרגישה בה בבית ותמיד חשה בטוחה בה, גם שהיו מלחמות ואירועי דקירה. מבחוץ ישראל נראית כמו פיסת מדבר שנזרקה אל ליבה של סביבה עויינת וענייה, אך למעשה ישראל היא שילוב נפלא של רב-תרבותיות, חופי ים, יופי ואוכל מדהים."

ראיונות נוספים

דילוג לתוכן