"לישראל יש חשיבות עבורי רק אם היא מתקיימת כמדינה דמוקרטית עבור כל תושביה. איך להגיע למצב זה, זוהי הבעיה – כיום ישראל אינה מדינה דמוקרטית לכל תושביה."
המרואיינת: רגינה מורטנז-סאנצ'ז (Regina Morantz-Sanchez), פרופ' להיסטוריה באוניברסיטת מישיגן, החודש יצאה לגמלאות ועברה למעמד פרופסור אמריטה. תושבת העיר אן ארבור במדינת מישיגן, ארה"ב.
נולדה בשנת 1943 בברוקלין, בגיל שנתיים עברה המשפחה לעמק סן פרננדו במדינת קליפורניה. זכתה לחינוך יהודי ומתוך בחירה החליטה לעלות לתורה בטקס בר מצווה. את לימודי הדרשה עשתה בבית כנסת קונסברטיבי. בשנים 1956 – 1963 נטלה חלק בפעילות מחנה רמה בקליפורניה (Camp Ramah, מחנות קיץ ליהודים), בתחילה כחניכה ולאחר מכן כיועצת. מורטנז-סאנצ'ז היתה הנערה הראשונה לעלות לתורה מקרב חניכות מחנה רמה.
איזו חשיבות יש לדעתך, אם בכלל, לקיומה של מדינה יהודית, עבורך אישית ועבור היהודים בעולם ככלל?
"זה מורכב,
האם את חשה מחויבות להבטחת קיומה של מדינת ישראל?
"לא אם המשמעות של קיום זה הוא דיכוי העם הפלסטיני."
האם את חשה אחריות מוסרית למדיניותה ופעולותיה של ישראל (דוגמת האופן בו היא מנהלת את הסכסוך הישראלי-פלסטיני)?
"כן, כיהודיה, קשה להימנע מכך, מכיוון שאי אפשר לאחוז במקל בשתי קצותיו. אם ישראל היא מדינה יהודית עליה להיות הוגנת וצודקת מול כל תושביה ולהיות חלוצה בהתוויית השילוב בין אוניברסליזם לפרטיקולריזם."
להשקפתך, מהי השגיאה העיקרית שעושים ישראלים בהבנת מציאות חייהם של יהודים מחוץ לגבולות ישראל?
"כי רוב יהודי התפוצות מרוצים מלהיות גם אזרחי מדינתם וגם יהודים ולא מעוניינים להגר לישראל. אני מתייחסת בכך ליהודי ארה"ב, יהודי בריטניה, יהודי קנדה ועוד."
כיצד היית מתארת את מדיניותה של ישראל (באופן רשמי ובפועל) בנוגע ליחסיה עם יהדות התפוצות?
"טוב.. היא מנסה כמיטב יכולתה, אבל אנשיה מסרבים להבין שהתרבות הישראלית שונה מתרבותם של יהדות התפוצות וזו הישראלית היא לעתים בעייתית בהיבטים רבים בשל נסיבות החיים בישראל (נסיבות להן יהדות התפוצות אינה אחראית)."
להשקפתך האם יש למדינת ישראל מחויבות להגן ולסייע לקהילות יהודיות במצוקה?
"לא בהכרח, אם מדובר בקהילות מחוץ לגבולות ישראל, על ישראל להתערב רק כאשר מדובר במצב של דיכוי ועלייה לישראל על מנת לחמוק מדיכוי זה (לדוגמא, במקרה של יהדות אתיופיה) אבל העלייה לישראל צריכה להיות מבחירה."
האם ביקרת אי פעם בישראל? ואם כן, כיצד תסכמי את רשמייך מהמציאות הישראלית?
"כן, פעמים רבות. השליטה שלי בעברית לא מושלמת אבל קיבלתי חינוך יהודי-עברי טוב. יש לי בת אורתודוכסית עם 9 ילדים שגרה בבית שמש (אני לא חברה בזרם האורתודוכסי)."
האם תוכלי לספר מעט על הקהילה היהודית בעירך? האם מתקיימת בה פעילות מאורגנת?
"מתקיימת בה פעילות של 3-4 הזרמים המרכזיים ביהדות ארה"ב. בית הכנסת הקונסרבטיבי הוא הגדול מכולם. זו עיר אוניברסיטאית (אן ארבור, מישיגן) ויש בה פעילות יהודית רבה בקמפוס ומחוצה לו."
האם לדעתך יש שאלה שיש להוסיף לשאלון הפרויקט?
"כדאי אולי להוסיף שאלה בנוגע לילדי המרואיינים, עד כמה הם קשורים או מתעניינים בישראל. יש לי בן אחד שהוא סוציאליסט ולכן לא ציוני, הבת האמצעית שלי גרה באמור בבית שמש, משפחה חרדית ויש לה 9 ילדים, בתי הבכורה שולחת את ביתה ללמוד בבית ספר יהודי (כשם שעשיתי אני עם ילדי)."