"ישראל, בעצם קיומה, הצילה יותר חיי אנוש מאשר כל שאר ערכי היהדות. ישראל שימשה גם כמגדלור עבור כל המדינות הצעירות והמתפתחות ורבות מהן מקנאות בהצלחתה. ישראל אינה מושלמת, גם ארה"ב אינה מושלמת".
המרואיין: ג'ונתן סרנה (Jonathan Sarna), פרופסור להיסטוריה של יהדות ארה"ב באוניבריסטת ברנדייס, מסצ'וסטס, ארה"ב. יליד 1955, את השכלתו האקדמית רכש באוניברסיטת ברנדייס, הקולג' העברי של בוסטון, ישיבת מרכז הרב ובאוניברסיטת ייל בה השלים את לימודי הדוקטורט בשנת 1979. תושב בוסטון, נשוי לפרופ רות לנגר ולזוג יש שני ילדים, אהרון ולאה.
איזו חשיבות יש לדעתך, אם בכלל, לקיומה של מדינה יהודית, עבורך אישית ועבור היהודים בעולם ככלל?
"מזה תקופה ממושכת לישראל יש חשיבות גדולה עבורי וחשיבות דומה עבור כלל העם היהודי. ישראל, בעצם קיומה, הצילה יותר חיי אנוש מאשר כל שאר ערכי היהדות. ישראל שימשה גם כמגדלור עבור כל המדינות הצעירות והמתפתחות ורבות מהן מקנאות בהצלחתה. ישראל אינה מושלמת, גם ארה"ב אינה מושלמת, אך הישגיה של המדינה ב-68 שנות קיומה הם מעוררי השתאות."
האם אתה חש מחויבות להבטחת קיומה של מדינת ישראל?
"כן."
האם אתה חש אחריות מוסרית למדיניותה ופעולותיה של ישראל (דוגמת האופן בו היא מנהלת את הסכסוך הישראלי-פלסטיני)?
"כשם שאני מתגאה בהישגיה של ישראל, כך אני מוטרד כאשר היא כושלת בהתנהלותה. אני מתייחס לישראל כשם שהייתי מתייחס לבן משפחה- האהבה שלי אליה היא ללא תנאי, אבל אני מעדיף שתביא לי 'נחת' מאשר לעמוד במצב בו אני נדרש לספק מענה לשגיאותיה."
להשקפתך, מהי השגיאה העיקרית שעושים ישראלים בהבנת מציאות חייהם של יהודים מחוץ לגבולות ישראל?
"הציונות הניחה כי היהודים נרדפים בכל מקום בו הם נמצאים ועל כן ישראל היא המקום הבטוח היחידי עבורם. לישראלים קשה מאוד לקבל כי ארה"ב היא אינה מתיישבת עם הנחה זו. ישראלים גם אינם מבינים כי יהדות התפוצות השתנתה באופן דרסטי מאז ראשית הרעיון הציוני, היהודים, בחלקם הגדול הם תושבי מדינות מפותחות. 85 אחוז מהעם היהודי נמצא בארה"ב או בישראל."
כיצד היית מתאר את מדיניותה של ישראל (באופן רשמי ובפועל) בנוגע ליחסיה עם יהדות התפוצות?
"באיגוד האקדמי ללימודי ישראל חברים כמה מאות חוקרים, אשר חוקרים ומפרשים את ישראל, באופן מקצועי, באוניברסיטאות היוקרתיות ביותר בצפון אמריקה. בישראל לעומת זאת יש בקושי 10 חוקרים אשר חוקרים ומפרשים את יהדות צפון אמריקה (וגם את ארה"ב ככלל). יש משהו פגום בפער הזה והוא משקף את חוסר יכולתה של ישראל להבין את יהדות צפון אמריקה ולייצר מדיניות העונה לצרכיה."
להשקפתך האם יש למדינת ישראל מחויבות להגן ולסייע לקהילות יהודיות במצוקה?
"כן, אבל במגבלות. במדינות דמוקרטיות, האחריות מוטלת קודם כל על כתפי הקהילה היהודית המקומית."
האם ביקרת אי פעם בישראל?
"הביקור הראשון שלי בישראל היה ב-1965 ומאז ביקרתי בה פעמים רבות. מספר פעמים אף שהיתי בה כשנה. אני סבור שאני מבין היטב את המציאות בשתי המדינות, ישראל וארה"ב."
האם תוכל לספר מעט על הקהילה היהודית בעירך? האם מתקיימת בה פעילות מאורגנת?
"הקהילה היהודית בבוסטון מאורגנת היטב ומציעה פעילויות רבות."