עין לציון צופיה

"עין לציון צופיה" הוא פרויקט תוכן המבקש לשקף בצורה בלתי אמצעית את מגוון העמדות המתקיים ביהדות התפוצות בנוגע למדינת ישראל. במסגרת הפרויקט הוצג שאלון זהה לחברי קהילות יהודיות ברחבי העולם ובו התבקשו לנסח את עמדותיהם בנוגע למדינת ישראל ובהתייחס לסוגיות שונות. לפניכם תשובותיהם

רבי ריק ג'ייקובס

הרב ריק ג'ייקובס, נשיא התנועה ליהדות רפורמית, ארה"ב

"זה בלתי נתפס כי הממסד האורתודכסי עדיין שולט בחיים היהודים בישראל, שליטה המנוגדת לחיים בישראל ולחייהם של יהודים בעולם כולו. בתור הזרם הגדול ביותר בעולם היהודי כיום, התנועה הרפורמית חייבת להיות זכאית לכלל הזכויות המשפטיות, במדינה היהודית היחידה בעולם."


המרואיין: הרב ריק ג'ייקובס (Rabbi Rick Jacobs, יליד 1956), נשיא התנועה ליהדות רפורמית בצפון אמריקה (Union for Reform Judaism). נולד וגדל בניו יורק, עד לגיל 10 אז עבר עם משפחתו לדרום קליפורניה. את כהונתו כנשיא התנועה ליהדות רפורמית החל ב-2012 וגם לפני כן עסק במשך שנים רבות בפעילות ציבורית במסגרת התנועה והקהילה היהודית בצפון אמריקה ככלל. בין היתר שימש גם כרב הקהילה הרפורמית בעיר סקרסדייל במדינת ניו יורק.

התנועה ליהדות רפורמית בצפון אמריקה מייצגת ציבור מאמינים של כ-1.5 מליון איש המאוגדים בכ-900 קהילות ברחבי ארה"ב וקנדה, נתון ההופך את היהדות הרפורמית לזרם הדתי הגדול ביותר בקרב יהדות צפון אמריקה.


איזו חשיבות יש לדעתך, אם בכלל, לקיומה של מדינה יהודית, עבורך אישית ועבור היהודים בעולם ככלל?

"ישראל היא מולדתו הנצחית של העם היהודי. עבורי, ישראל היא גם ביתי הפרטי. משפחתי מחזיקה בדירה בירושלים והשהות בה מספקת לי נחמה ושלווה, אני תר את רחובות השכונה, לומד תורה וסופג את 'נשמתה' של ירושלים ואת האנרגיה הרוחנית של ישראל. בכל פעם שאני מבקר בה, הולך בבוקר ברחובות המושבה הגרמנית בירושלים, פוגש את הלומדים להסמכת רבנות בהיברו קולג' שלנו בירושלים, מבקר בקהילות ההולכות וגדלות שלנו בישובים ברחבי ישראל, אני נזכר שוב במניעים המביאים אותנו, כבני התנועה הרפורמית, לקדם את הרעיון של 'כלל ישראל'- אחדות כל בני העם היהודי. עבור התנועה הרפורמית בצפון אמריקה רעיון זה הפך בעשורים האחרונים, לחלק משמעותי בעבודה אותה אנו עושים, בקרב בני כל הגילאים. כשם שעבורי, ביקורי הראשון בישראל כסטודנט היתה חוויה מעצבת, אני מאמין שהעבודה שאנו עושים כתנועה, בקרב צעירים, היא קריטית לביסוס המעורבות שלהם בשנים הבאות. בשל כך אנו מגבירים את פעילתנו בישראל, במיוחד בקרב צעירים."

האם אתה חש מחויבות להבטחת קיומה של מדינת ישראל?

"כן, כמובן שאני חש מחויבות שכזו. ישראל נמצאת בליבם ובנשמתם של היהודים. אין לנו התחבטות עצמית בנוגע להגנה על קיומה העתידי של ישראל, אבל יש צורך דחוף לחזק את תפקידה של הדמוקרטיה בישראל, כדי להבטיח שעתידה של ישראל יהיה עתיד מוצלח עבור כולם."

מהי עמדתך בנוגע לדומיננטיות של הזרם האורתודוכסי בממסד הדתי בישראל?

"בתור רב רפורמי מוסמך ובתור מי שמאמין מאוד בכוח הטמון בבניית קהילה על בסיס דתי, אני גאה להוביל את התנועה ליהדות רפורמית ובמיוחד את שיתוף הפעולה שלנו עם התנועה ליהדות מתקדמת בישראל ועם המרכז הרפורמי לדת ומדינה בישראל, זרוע התנועה העוסקת בקידום צדק חברתי.

"זה בלתי נתפס כי הממסד האורתודכסי עדיין שולט בחיים היהודים בישראל, שליטה המנוגדת לחיים בישראל ולחייהם של יהודים בעולם כולו. בתור הזרם הגדול ביותר בעולם היהודי כיום, התנועה הרפורמית חייבת להיות זכאית לכלל הזכויות המשפטיות, במדינה היהודית היחידה בעולם. התוצאה בפועל של השליטה האורתודכוסית היא התרחקות של הצעירים בישראל מיהדות. לא עומדות בפניהם האפשרויות וההזדמנויות הפרושות בפני צעירים יהודים בתפוצות, הם אינם נחשפים לחַיּוּת של היהדות הרפורמית בה מתקיים שוויון בין נשים וגברים, בה אנו מקבלים בזרועות פתוחות את כל מי שמבקש להתקבל בקהלנו ובה יהדות היא מורה דרך קיים ועכשווי לניווט בחיים המודרניים."

האם אתה חש אחריות מוסרית למדיניותה ופעולותיה של ישראל (דוגמת האופן בו היא מנהלת את הסכסוך הישראלי-פלסטיני)?

"אני מאמין שלכל היהודים יש מחויבות מוסרית לאהוב ולהגן על ישראל. לעתים המשמעות של מחויבות זו היא להגן על ישראל מפני החלטות אשר אינן משרתות את טובתה. כשם שלמדנו כי עלינו לאהוב את הזר כשם שאנו אוהבים את עצמנו, כך עלינו ליישם זאת מדי יום בחיינו. זה חיוני כי ישראל תפעל להשגת שלום עם הפלסטינאים ועם כמה שיותר ממדינות האיזור."

להשקפתך, מהי השגיאה העיקרית שעושים ישראלים בהבנת מציאות חייהם של יהודים מחוץ לגבולות ישראל?

"יש תפיסה שגויה כי כאילו היהדות בצפון אמריקה נמצאת בסכנה, המציאות לא יכולה להיות יותר רחוקה מכך. כיום היהדות פורחת במיוחד בצפון אמריקה, שני המרכזים בעולם לקיום היהודי הם ישראל וצפון אמריקה. מכיוון שמתקיימת אצלנו הפרדה בין דת ומדינה ומכיוון שאנו חופשיים לבטא את יהדותנו בכל דרך שנחפוץ, החיים היהודים בצפון אמריקה מתאפיינים בחַיּוּת אשר חסרה בחיים היהודים בישראל, זה מצב אירוני-עצוב."

כיצד היית מתאר את מדיניותה של ישראל (באופן רשמי ובפועל) בנוגע ליחסיה עם יהדות התפוצות?

"אני סבור שמדובר בהתייחסות לא אחידה. מנהיגים ישראלים לא תמיד מבינים את יסודות האמונה של יהודי התפוצות, במיוחד זו שלנו, יהודי צפון אמריקה המרגישים מחויבות עמוקה לישראל אך גם מחויבים לערכי היהדות המתקדמת. כאשר שר בישראל מתבטא באופן פוגעני, מסית אפילו, כנגד רוב יהודי התפוצות, לא זו בלבד שהוא מעליב ואינו מועיל, הוא גם מעביר מסר לדור הבא של יהדות התפוצות, שהם אינם רצויים בישראל. אצל בני הדור הצעיר זכרון השואה וזכרון הקמתה של מדינת ישראל, דל יותר, הדבר נכון גם לגבי הזכרון ההיסטורי והזכרון המשותף של רגעי סכנה לקיומה של ישראל, דוגמת מלחמת ששת הימים ומלחמת יום הכיפורים. בני הדור הצעיר של יהדות צפון אמריקה מבקשים לראות ישראל אשר מחויבת לחלוטין לדמוקרטיה ולהשקפת עולם פלורליסטית."

להשקפתך האם יש למדינת ישראל מחויבות להגן ולסייע לקהילות יהודיות במצוקה?

"אני חושב שלכל היהודים יש מחויבות לסייע ליהודים אחרים הנמצאים במצוקה. ישראל הוקמה על מנת לשמש כמקום מקלט כאשר קהילות יהודיות בתפוצות נמצאות בסכנה, תפקידה של ישראל הוא ברור. בעבר התנהלו מספר מבצעים בהם ישראל, בסיוע של יהודי ארה"ב, שינתה בצורה משמעותית את חייהם של מאות אלפי יהודים, בחבר העמים ובאתיופיה כדוגמא."

האם ביקרת אי פעם בישראל? כיצד תסכם את רשמייך מן המציאות הישראלית?

"אני מבקר בישראל לעתים קרובות ואני חש בר מזל שהזדמן לי לחיות וללמוד כאן וכי יש באפשרותי לבוא לכאן בתכיפות. ישראל בעיני היא מדינה שופעת באנרגיה והשראה ובמקביל מדינה המשתוקקת לשלום ושקט, במיוחד בקרב הדור הצעיר."

האם תוכל לספר מעט על הקהילה היהודית בעירך? האם מתקיימת בה פעילות מאורגנת?

"דבר אחד שאני סבור שהקוראים צריכים לדעת וישראלים ככלל צריכים לדעת, לגבי יהדות צפון אמריקה, הוא כי למרות שאנחנו מבטאים את יהדותנו על בסיס מגוון השקפות עולם שונות, ברוב המקרים אנחנו מסתדרים היטב זה עם זה ומכבדים את השוני המתקיים בינינו. אנחנו גם מעורבים בקהילה האמריקאית הלא יהודית, בסיוע לנזקקים, בקידום ותמיכה בזכויות אזרח, זכויות מהגרים, שוויון זכויות מגדרי ושוויון זכויות לקהילה הלהט"בית. עבורינו, במיוחד עבור הצעירים, 'תיקון עולם' הוא עיקרון יסוד ביהדותנו והוא אינו מתייחס ליהודים בלבד אלא מעניק לאמונותינו נופך אוניברסלי. אנחנו יהודים ואנחנו 'שומרי אחינו', יהודים ולא יהודים כאחד."

ראיונות נוספים

דילוג לתוכן