עין לציון צופיה

"עין לציון צופיה" הוא פרויקט תוכן המבקש לשקף בצורה בלתי אמצעית את מגוון העמדות המתקיים ביהדות התפוצות בנוגע למדינת ישראל. במסגרת הפרויקט הוצג שאלון זהה לחברי קהילות יהודיות ברחבי העולם ובו התבקשו לנסח את עמדותיהם בנוגע למדינת ישראל ובהתייחס לסוגיות שונות. לפניכם תשובותיהם

ג'ון גולדברג

ג'ון גולדברג, מנכ"ל המועצה היהודית האטלנטית, קנדה

"ישראלים סבורים שיהדותם מעוגנת ומבוססת בעצם המצאותם בישראל. הם כושלים להבין שעבור יהודי התפוצות קיים הכרח לביצוע הפולחן היהודי על מנת לשמר את יהדותם."


המרואיין: ג'ון גולדברג (Jon Goldberg, יליד 1946), יליד הליפקס, נובה סקוטיה, קנדה, בדומה לאביו גם הוא יליד הליפקס (יליד 1913). אימי היא דור רביעי של ילידי מונטריאול, משפחתו של אבי השתקעה בהליפקס בשנת 1912 לאחר שעקרה מברדוק, פנסילבניה. אבי היה החמישי במשפחה בת 7 ילדים והראשון להיוולד בקנדה. למדתי ב"חדר" ועליתי לתורה בטקס בר מצווה בשנת 1959.

בשנות ה-50 וה-60 השתתפתי במחנות קיץ ליהודים בקנדה ובארה"ב. במחנה קדימה הציוני, הממוקם כ-100 ק"מ מהליפקס, השתתפתי כחניך, יועץ וראש הצוות במשך כ-11 שנים. כמו כן שימשתי כמדריך בתנועת "יהודה הצעיר".

סיימתי לימודי תואר ראשון באונברסיטה מקומית והצטרפתי לעסק המשפחתי (בתחום הקמעונאות) בו עבדתי במשך כ-15 שנים. במהלך תקופה זו הייתי פעיל כנציג הקהילה ב-UJA Federation of Greater Toronto, קק"ל ומפעל הבונדס. במשך 23 השנים האחרונות אני מכהן כמנכ"ל הפדרציות היהודית של מזרח קנדה (המועצה היהודית האטלנטית).


איזו חשיבות יש לדעתך, אם בכלל, לקיומה של מדינה יהודית, עבורך אישית ועבור היהודים בעולם ככלל?

"מדינה ישראל היא מולדתו של העם היהודי, גם בעבר וגם בהווה. גדלתי עם 'המדינה', נולדתי ב-1946 והייתי חבר בתנועת "יהודה הצעיר" מגיל 6 ועד 18. מדינת ישראל היא אבן הפינה של היהדות שלי כאשר אני גר בתפוצות.

"אני מאמין שמדינת ישראל מייצגת את מולדת העם היהודי, את האמונה היהודית ואת קיומו של העם היהודי במשך יותר מ-5776 שנים."

האם אתה חש מחויבות להבטחת קיומה של מדינת ישראל?

"בהחלט, את כל חיי הבוגרים העברתי בתמיכה במדינת ישראל, פיננסית, רוחנית ופיזית. פעלתי למען להעלאת המודעות לישראל, שימשתי כסניגורה ומגנה בפני התקשורת והציבור. אמשיך לנהוג כך עד יום מותי."

האם אתה חש אחריות מוסרית למדיניותה ופעולותיה של ישראל (דוגמת האופן בו היא מנהלת את הסכסוך הישראלי-פלסטיני)?

"לא ממש. עם זאת אני סבור שישראל אינה מודעת או מוטרדת מהשפעת פעולותיה בניהול הסכסוך על היחס לו זוכים יהודי התפוצות. מן הסתם בעולמנו, הציבור מטיל עלינו אחריות עקיפה לכל פרסום שלילי או פעולה הנתפסת כשלילית."

להשקפתך, מהי השגיאה העיקרית שעושים ישראלים בהבנת מציאות חייהם של יהודים מחוץ לגבולות ישראל?

"ישראלים סבורים שיהדותם מעוגנת ומבוססת בעצם המצאותם בישראל. הם כושלים להבין שעבור יהודי התפוצות קיים הכרח לביצוע הפולחן היהודי על מנת לשמר את יהדותם. אני מרגיש שבמקרים מסוימים ישראלים אינם מעוניינים להבין זאת. כמו כן הם ממאנים להבין כיצד פעולות פוליטיות של ישראל עשויות להשפיע על קהילות יהודיות במדינות מערביות."

כיצד היית מתאר את מדיניותה של ישראל (באופן רשמי ובפועל) בנוגע ליחסיה עם יהדות התפוצות?

 "עבור יהודים בקהילות קטנות, מדיניותה של ישראל יוצרת בעיות קשות. שוב, מדיניותה הפוליטית של ישראל יכולה להשפיע על יחסם של התושבים הלא-יהודים אלינו. מעבר לכך, לדעתי ישראל חייבת להעניק יותר ליהודי התפוצות בתמורה לתמיכתם. אנחנו צריכים יותר שליחים, מורים, מדריכים ומאמנים למחנות הקיץ ומגייסי כספים וישראל צריכה לממן את רוב הפעילות הזו, הגיע הזמן לתת בחזרה."

להשקפתך האם יש למדינת ישראל מחויבות להגן ולסייע לקהילות יהודיות במצוקה?

"בוודאי, מתימן ועד אתיופיה, ממזרח למערב, זו צריכה להיות אחת המחויבויות העיקריות של ישראל"

האם ביקרת אי פעם בישראל?

"ביקרתי בישראל בפעם הראשונה בגיל 19 ולאחר מכן במהלך מלחמת ששת הימים. מאז ועד היום מספר הביקורים שערכתי בישראל עומד כל כ-20."

במידה ותייר ישראלי יגיע לעיר מגורייך איזו חוויה/אתר אסור לו להחמיץ?

"האוקיינוס, ביקור במרכז העיר ולפגוש את האנשים."

ראיונות נוספים

דילוג לתוכן