עין לציון צופיה

"עין לציון צופיה" הוא פרויקט תוכן המבקש לשקף בצורה בלתי אמצעית את מגוון העמדות המתקיים ביהדות התפוצות בנוגע למדינת ישראל. במסגרת הפרויקט הוצג שאלון זהה לחברי קהילות יהודיות ברחבי העולם ובו התבקשו לנסח את עמדותיהם בנוגע למדינת ישראל ובהתייחס לסוגיות שונות. לפניכם תשובותיהם

פיטר ויינברגר

פיטר אי. ויינברגר, חבר סגל מחקר בכיר, אוניברסיטת מרילנד, ארה"ב

"לישראל יש זכות להתקיים בשלום ובבטחון. אני סבור כי רבים ממבקריה של ישראל תוקפים אותה בחריפות מוגזמת בשל אג'נדה נסתרת אחרת. לא אעשה 'הסברה' אך כן אתייחס ואתקן הצגה מעוותת של המציאות או טעויות עובדתיות קשות בנוגע לישראל. מצד שני אינני לא אוהד גדול של הממשלה הנוכחית בישראל"


המרואיין: פיטר אי. ויינברגר (Peter E. Weinberger, 1974), חבר סגל מחקר בכיר במכון הלאומי לחקר הטרור והתמודדות עם טרור (START) באוניברסיטת מרילנד. הורי הם ילידי העיר ניו יורק, במהלך שנות ילדותי נדדנו בין מקומות מגורים, בעקבות עבודתו של אבי בתעשייה הפטרוכימית. את עיקר שנות ילדותי עשיתי ביוסטון, טקסס. מזה שנים רבות אני מתגורר בוושינגטון הבירה.


איזו חשיבות יש לדעתך, אם בכלל, לקיומה של מדינה יהודית, עבורך אישית ועבור היהודים בעולם ככלל?

"ישראל היא חלק מרכזי בזהות היהודית, עם תרבות עשירה ותוססת. היא מקום מקלט עבור יהודים החשים מאוימים או נרדפים והיא גם מקום מגורים עבור אלו המרגישים מחוברים להיותה המולדת היהודית. עם זאת אישית איני מאמין כי ישראל היא הבסיס היחידי לזהות היהודית או כי היא המקום היחידי בו ניתן לקיים חיים יהודים אותנטיים. איני חולק את החיבור הרגשי העמוק לישראל שיש לרבים מבני הדור המבוגר יותר ביהדות ארה"ב, משום שאני סבור כי הם מזדהים יותר עם הרעיון של ישראל מאשר עם מדינת ישראל האמיתית בפועל."

האם אתה חש מחויבות להבטחת קיומה של מדינת ישראל?

"לישראל יש זכות להתקיים בשלום ובבטחון. אני סבור כי רבים ממבקריה של ישראל תוקפים אותה בחריפות מוגזמת בשל אג'נדה נסתרת אחרת. לא אעשה 'הסברה' אך כן אתייחס ואתקן הצגה מעוותת של המציאות או טעויות עובדתיות קשות בנוגע לישראל. מצד שני אינני לא אוהד גדול של הממשלה הנוכחית בישראל. אם היה בידי את הפתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני, הייתי מרוויח מיליונים בייעוץ."

האם אתה משייך את עצמך לזרם דתי מסוים? מהי עמדתך בנוגע לדומיננטיות של הזרם האורתודוכסי בממסד הדתי בישראל?

"אני ומשפחתי חברים ב'מניין' שאין לו רב ומונהג על ידי חברי הקהילה עצמם. זה מניין מסורתי ברוח הזרם האורתודוכסי, אבל לא מתקיימת בו הפרדה בין גברים לנשים. גדלתי וחונכתי על ברכי ערכי התנועה הרפורמית, אך כאדם בוגר מצאתי כי הם אינם מתאימים לי. בנוגע לממסד הדתי בישראל, אנו מוצא אותו מרתיע במיוחד ביחס לסוגיות דוגמת נישואים. יש לי קרובי משפחה בישראל והם אינם מרוצים מהדרך בה הדברים מתנהלים בה."

האם אתה חש אחריות מוסרית למדיניותה ופעולותיה של ישראל (דוגמת האופן בו היא מנהלת את הסכסוך הישראלי-פלסטיני)?

"לא, אבל המציאות בפועל היא כי רבים בעולם מקשרים בין היהודים לישראל. ישראלים לעתים אינם מבינים (או שלא אכפת להם) כיצד פעולותיה של ישראל משפיעות על יהודים ברחבי העולם, זו התנהלות קצרת ראות ומכעיסה כאחד."

להשקפתך, מהי השגיאה העיקרית שעושים ישראלים בהבנת מציאות חייהם של יהודים מחוץ לגבולות ישראל?

"הם לא יודעים שהם לא יודעים! ישראליפ רבים מדברים אל בן שיחם ולא עם בן השיח, בהחלפת דעות אמיתית. פעמים רבות הם ממוקדים בעצמם יתר על המידה ויכולים בהחלט להיעזר בקצת ענווה כאשר הם משוחחים עם יהודים שאינם ישראלים."

כיצד היית מתאר את מדיניותה של ישראל (באופן רשמי ובפועל) בנוגע ליחסיה עם יהדות התפוצות?

"היא מיושנת מדי ומגובשת בהתאם למציאות מלפני 25 שנים. היא כוללת גם גישה מעט טיפשית של 'פתרונות מיידיים' דוגמת פרויקט תגלית. אני ממליץ כי במקום כל אלה תתחיל ישראל להפעיל מוסדות חינוך ותרבות בתפוצות אשר יסייעו בבניית זהות יהודית איתנה."

להשקפתך האם יש למדינת ישראל מחויבות להגן ולסייע לקהילות יהודיות במצוקה?

"המחויבות הראשונה של ישראל היא לסייע לכל אזרחיה. עליה גם לתמוך בזכויות האדם של קהילות יהודיות ברחבי העולם אך אין לה מחויבות לצאת לפעולה בשל כך."

האם ביקרת אי פעם בישראל? כיצד תסכם את רשמייך מן המציאות הישראלית?

"כן, ישראל היא מקום מלא חיות והאנשים בה הינם לעתים חמים ומסבירי פנים. במקביל ישראל היא גם סיר לחץ, סביבה מתוחה מאוד. אני מנסה לגלות אמפטיה לישראלים אבל לעתים קרובות אני מתקשה לעשות זאת."

האם תוכל לספר מעט על הקהילה היהודית בעירך? האם מתקיימת בה פעילות מאורגנת?

"הקהילה היהודית באזור Washington DC היא גדולה מאוד, אחת הגדולות בארה"ב. אני מרגיש מאוד נוח ושייך כאן."

ראיונות נוספים

דילוג לתוכן