עין לציון צופיה

"עין לציון צופיה" הוא פרויקט תוכן המבקש לשקף בצורה בלתי אמצעית את מגוון העמדות המתקיים ביהדות התפוצות בנוגע למדינת ישראל. במסגרת הפרויקט הוצג שאלון זהה לחברי קהילות יהודיות ברחבי העולם ובו התבקשו לנסח את עמדותיהם בנוגע למדינת ישראל ובהתייחס לסוגיות שונות. לפניכם תשובותיהם

פרופ' מרקוס פקל

פרופ' מרקוס פקל, מנכ"ל קונפדרציית יהודי קולומביה

"קיומה של מדינת ישראל הוא בעל חשיבות עליונה, הוא מספק משמעות איתנה ומחודשת ליהדות ולזהות היהודית, גם ברמה הקהילתית וגם ברמה האישית."


המרואיין: פרופ' מרקוס פקל (Prof. Marcos Peckel, 1956), יליד העיר בוגוטה בקולומביה, בן לזוג יהודי ממוצא גרמני, אשר איבדו את הוריהם באושוויץ. בוגר לימודי תואר ראשון בטכניון, ולימודי תואר שני באונברסיטת מק'גיל במונטריאול. פרופ' ליחסים בינלאומיים באוניברסיטה בקולומביה, יועץ לענייני המזרח התיכון למשרד החוץ בקולומביה, פרשן ליחסים בינלאומיים בעיתונים מקומיים.

פרופ' פקל מכהן כמנכ"ל קונפדרציית יהודי קולומביה, ארגון גג המאגד את ארגוני הקהילה היהודית בקולומביה. כמו כן מכהן כסגן נשיא הקונגרס היהודי העולמי.


איזו חשיבות יש לדעתך, אם בכלל, לקיומה של מדינה יהודית, עבורך אישית ועבור היהודים בעולם ככלל?

"קיומה של מדינת ישראל הוא בעל חשיבות עליונה, הוא מספק משמעות איתנה ומחודשת ליהדות ולזהות היהודית, גם ברמה הקהילתית וגם ברמה האישית."

האם אתה חש מחויבות להבטחת קיומה של מדינת ישראל?

"מחויבות מלאה, במילים ובמעשים. אנחנו מגינים ותומכים בעוצמה במדינת ישראל בכל העניינים בכל האמצעים העומדים לרשותינו."

האם אתה חש אחריות מוסרית למדיניותה ופעולותיה של ישראל (דוגמת האופן בו היא מנהלת את הסכסוך הישראלי-פלסטיני)?

"כן, אני חש אחראי וכמוני הקהילה כולה. הסיבה לכך היא כי מדינת ישראל היא מדינה שומרת חוק. ישראל נהגה תמיד, גם בנסיבות קיצוניות, על פי הוראות החוק הבינלאומי וכאשר יש אירוע חריג מערכת המשפט בישראל מטפלת בכך."

להשקפתך, מהי השגיאה העיקרית שעושים ישראלים בהבנת מציאות חייהם של יהודים מחוץ לגבולות ישראל?

"האופן בו כל פעולה של מדינת ישראל משפיעה על יהודי התפוצות. היום בלתי ניתן לבצע הפרדה בין מדינת ישראל לקהילות בתפוצות. מה שקורה בישראל משפיעה על יהודי התפוצות, במיוחד שהדבר נוגע לסכסוך הישראלי-פלסטיני. זה בלתי נמנע ולי אישית זה לא מפריע מכיוון שזה מה שאנחנו, הקישור שנעשה בין ישראל לקהילות היהודיות הולך ומתחזק.

"במהלך המבצע האחרון בעזה היו לא מעט התבטאויות אנטישמיות ברשתות החברתיות ובמקומות אחרים בקולומביה (למרבה המזל לא נרשמו תקריות אלימות), מדינה שבה האנטישמיות מועטה. עלינו פשוט לחיות עם זה. על ישראל לעשות את הנדרש כדי לשמור על בטחון אזרחיה. אנחנו ניצבים לצד ישראל, יהיו ההשלכות אשר יהיו.

"כמו כן על ישראל לקבל גם את העמדות של זרמים לא אורתודוכסיים ביהדות לגבי ענייני דת, דוגמת סוגיית הגיור."

כיצד היית מתאר את מדיניותה של ישראל (באופן רשמי ובפועל) בנוגע ליחסיה עם יהדות התפוצות?

 "אני חושב שחל בה שיפור משמעותי בעת האחרונה. כבן לקהילת יהדות דרום אמריקה, היינו עדים בעבר להזנחה מצד ישראל ולאי הבנת חשיבות האיזור, העניין הזה השתנה כעת לשמחתי."

להשקפתך האם יש למדינת ישראל מחויבות להגן ולסייע לקהילות יהודיות במצוקה?

"כן!, חד משמעית"

האם ביקרת אי פעם בישראל?

"כן, פעמים רבות"

במידה ותייר ישראלי יגיע לעיר מגורייך איזו חוויה/אתר אסור לו להחמיץ?

"קרטחנה, סן אוגוסטין, זונה קפטרה (איזור גידול מטעי קפה), לטיסיה (איזור אפיק נהר אמזונס), באריצ'רה, פופאיאן ועוד רבים אחרים."

ראיונות נוספים

דילוג לתוכן