עין לציון צופיה

"עין לציון צופיה" הוא פרויקט תוכן המבקש לשקף בצורה בלתי אמצעית את מגוון העמדות המתקיים ביהדות התפוצות בנוגע למדינת ישראל. במסגרת הפרויקט הוצג שאלון זהה לחברי קהילות יהודיות ברחבי העולם ובו התבקשו לנסח את עמדותיהם בנוגע למדינת ישראל ובהתייחס לסוגיות שונות. לפניכם תשובותיהם

לי וונץ', נשיא ומנכ"ל הפדרציה היהודית של יוסטון וסביבתה, ארה"ב

"הדומיננטיות של הזרם החרדי בישראל הוא איום קיומי ליחסי ישראל ויהדות התפוצות- קיימת חובה להגדיר יחסים האלה עבור הדורות הבאים, משום שאלה לא יהיו דומים ליחסים בעת הקמת המדינה או בתקופה לאחר מלחמת ששת הימים."


המרואיין: לי וונץ' (Lee Wunsch, 1952), נשיא ומנכ"ל הפדרציה היהודית של יוסטון וסביבתה. יליד דאלאס, טקסס. עזב את עיר הולדתו ללימודי תואר ראשון באוניברסיטת טקסס בעיר אוסטין ולאחר מכן ללימודי תואר שני באוניברסיטאות בלוס אנג'לס ויוסטון.


איזו חשיבות יש לדעתך, אם בכלל, לקיומה של מדינה יהודית, עבורך אישית ועבור היהודים בעולם ככלל?

"ישראל מחזיקה מקום מרכזי בעתידו של העם היהודי, בלי קשר אם הם חיים בתפוצות או בארץ ישראל. עבור יהודים רבים בני דורי, אשר יהדותם התעצבה בצילה של מלחמת ששת הימים, ישראל נמצאת בליבת זהותנו והינה שיקוף הזהות והרגשות העמוקים ביותר שלנו כיהודים אמריקאים."

האם אתה חש מחויבות להבטחת קיומה של מדינת ישראל?

"כן, באמצעות פעילות פוליטית וקהילתית ועל ידי תמיכה ציבורית ופעילותי במסגרת הקהילה היהודית."

האם אתה משייך את עצמך לזרם דתי מסוים? מהי עמדתך בנוגע לדומיננטיות של הזרם האורתודוכסי בממסד הדתי בישראל?

"גדלתי על ברכי התנועה המסורתית/קונסרבטיבית אליה אני עדין משתייך, אני חבר בבית כנסת קונסרבטיבי ביוסטון. בלי קשר לכך אני מאמין שיהודי ארה"ב נעים לעבר עידן 'פוסט-זרמים' בו לא תתקיים הזדהות מובהקת עם זרם כזה או אחר ביהדות. הדומיננטיות של הזרם החרדי בישראל הוא איום קיומי ליחסי ישראל ויהדות התפוצות- קיימת חובה להגדיר יחסים האלה עבור הדורות הבאים, משום שאלה לא יהיו דומים ליחסים בעת הקמת המדינה או בתקופה לאחר מלחמת ששת הימים."

האם אתה חש אחריות מוסרית למדיניותה ופעולותיה של ישראל (דוגמת האופן בו היא מנהלת את הסכסוך הישראלי-פלסטיני)?

"כן, אבל בסופו של דבר על ממשלת ישראל לקבל את ההחלטות המשרתות את טובת אזרחיה."

להשקפתך, מהי השגיאה העיקרית שעושים ישראלים בהבנת מציאות חייהם של יהודים מחוץ לגבולות ישראל?

"כי יש לנו תשוקה דומה לישראל, אהבה דומה למולדת העם היהודי ודאגות דומות בנוגע לעתיד העם היהודי – בלי קשר לשאלה אם אנו גרים בישראל או בתפוצות."

כיצד היית מתאר את מדיניותה של ישראל (באופן רשמי ובפועל) בנוגע ליחסיה עם יהדות התפוצות?

"למדינת ישראל אין באמת מדיניות בנושא – זהו מס שפתיים. לרוב הישראלים אין מושג מה זה להיות יהודי אמריקאי."

להשקפתך האם יש למדינת ישראל מחויבות להגן ולסייע לקהילות יהודיות במצוקה?

"כן, היום יותר מתמיד."

האם ביקרת אי פעם בישראל? כיצד תסכם את רשמייך מן המציאות הישראלית?

"אני מבקר בתכיפות ולפחות פעם בשנה בישראל החל משנת 1974 (את ביקורי הראשון ערכתי מייד לאחר סיום לימודי הקולג'). ישראל מגשימה את חזונו של הרצל על 'מדינה נורמלית' לעם היהודי – עם כל הישגיה הנפלאים ועם כל האתגרים אשר החברה הישראלית עומדת בפניה."

האם תוכל לספר מעט על הקהילה היהודית בעירך? האם מתקיימת בה פעילות מאורגנת?

"אני גר ביוסטון, טקסס, למעלה מ-40 שנים. הקהילה היהודית בעיר היא בינונית בגודלה ומשקפת את המגוון המתקיים ביהדות ארה"ב. הקהילה ביוסטון עוסקת רבות בישראל ומתקיימות בה מגוון דעות ביחס לישראל – מדיניותה הפוליטית, החברתית ויחסה ליהדות התפוצות. בקהילה מתקיימת מערכת מלאה ושלמה של בתי כנסת, ארגונים ציבוריים ומוסדות קהילה."

ראיונות נוספים

דילוג לתוכן