עין לציון צופיה

"עין לציון צופיה" הוא פרויקט תוכן המבקש לשקף בצורה בלתי אמצעית את מגוון העמדות המתקיים ביהדות התפוצות בנוגע למדינת ישראל. במסגרת הפרויקט הוצג שאלון זהה לחברי קהילות יהודיות ברחבי העולם ובו התבקשו לנסח את עמדותיהם בנוגע למדינת ישראל ובהתייחס לסוגיות שונות. לפניכם תשובותיהם

גלוריה ז. גרינפלד, יוצרת קולנוע דוקומנטרי, נוקסוויל

"אני סבורה שהמדיניות הישראלית ביחס ליהודי התפוצות היא נדיבה, למרות העובדה שיהודי התפוצות ובמיוחד היהודים בארה"ב, בוגדים בישראל."


המרואיינת – גלוריה ז. גרינפלד (Gloria Z. Greenfield, ילידת 1950), נשיאת חברת Doc Emet Productions. בימאית ומפיקה של הסרטים: Body and Soul – The State of the Jewish Nation, Unmasked Judeophobia; and producer of The Case for Israel – Democracy's Outpost. כמו כן אני מחזיקה בתקן אמנית באוניברסיטת טנסי/נוקסוויל.

אני יוצרת קולנוע דוקמנטרי ומונחית ביצירתתי על ידי המשימה להפיק ולהפיץ סרטים חינוכיים לחיזוק הזהות היהודית. נולדתי בקוני איילנד ובשנת 1955 עברה משפחתי ללונג איילנד. ב-1974 עברתי לבוסטון וב-2016 השתקעתי בנוקסוויל, טנסי.


איזו חשיבות יש לדעתך, אם בכלל, לקיומה של מדינה יהודית, עבורך אישית ועבור היהודים בעולם ככלל?

"ארץ ישראל היא מולדתו של העם היהודי והיא מחזיקה במעמד זה כבר 3,500 שנים. הטקסטים המכוננים של היהדות בכללם ספרי קודש הם עדות כתובה לכך שארץ ישראל היא מרכז הזהות היהודית. חונכתי להיות ציונית וחינכתי את ילדי להיות ציוניים. למרות שאינני גרה בישראל, חיי המקצועיים מוקדשים לחיזוק זהות יהודית והלאום היהודי."

האם את חשה מחויבות להבטחת קיומה של מדינת ישראל?

"אני מרגישה מחויבות מלאה לבטחונה של מדינת ישראל."

האם את משייכת את עצמך לאחד הזרמים המוכרים ביהדות? מהי עמדתך ביחס לדומיננטיות האורתודוכסית בממסד הדתי בישראל?

"אני משייכת את עצמי בלא רצון לזרם הקונסרבטיבי. אני אומרת ב-'לא רצון' מכיוון שאני חשה דחייה מהרבנים הצעירים המוסמכים כיום לרבנות במוסדות קונסרבטיביים (ועוד יותר מאלו שעוברים הסמכה לרבנות בהיברו יוניון קולג'). אני סבורה שהזרם הבריא ביותר בממסד הדתי בישראל הוא זה הזרם הדתי-לאומי. יש לי קושי עם קבוצות מסוימות בעדה החרדית שאינן תומכות בציונות."

האם את חשה אחריות מוסרית למדיניותה ופעולותיה של ישראל (דוגמת האופן בו היא מנהלת את הסכסוך הישראלי-פלסטיני)?

"אני גאה בפעולותיה של מדינת ישראל יותר מפעולותיה של כל מדינה אחרת בעולם."

להשקפתך, מהי השגיאה העיקרית שעושים ישראלים בהבנת מציאות חייהם של יהודים מחוץ לגבולות ישראל?

"רק לאחרונה הישראלים מתחילים להבין את את היקף האנטישמיות במציאות שלנו ועד כמה היא משחקת תפקיד בשנאה נגד ישראל."

כיצד היית מתארת את מדיניותה של ישראל (באופן רשמי ובפועל) בנוגע ליחסיה עם יהדות התפוצות?

"אני סבורה שהמדיניות הישראלית ביחס ליהודי התפוצות היא נדיבה, למרות העובדה שיהודי התפוצות ובמיוחד היהודים בארה"ב, בוגדים בישראל."

להשקפתך האם יש למדינת ישראל מחויבות להגן ולסייע לקהילות יהודיות במצוקה?

"בהחלט, כל היהודים מחויבים לסייע ליהודים הנמצאים במצוקה."

האם ביקרת אי פעם בישראל? כיצד תסכמי את רשמייך מן המציאות הישראלית?

"אני משתדלת לבקר בישראל לפחות כל שנה או שנתיים. אני בת 65 כיום. אני אוהבת את ישראל וכאשר אני נמצאת בה אני מרגישה תחושת חיות שאינה דומה לתחושה באף מדינה אחרת."

האם תוכלי לספר מעט על הקהילה היהודית בעירך? 

"נולדתי וגדלתי בניו יורק, אבל ב-1974 עברתי לבוסטון לצורך לימודי האקדמיים ונשארתי לגור בה עד 2016. הקהילה היהודית בבוסטון היא בעלת אפיון מרכז-שמאל ומאוד שומרת על כללי הפוליטיקלי קורקט. מאוד מעורבת בסוגיות הנוגעות לישראל. השנה אני ובעלי עברנו לנוקסוויל, טנסי. גרים כאן כ-1500 יהודים ואני עדיין אומדת את טיבה של הקהילה כאן."

ראיונות נוספים

דילוג לתוכן